Torta od višanja

Kod pripreme ove torte vodite računa o tome da je njena izrada vremenski zahtjevna i da na njoj treba početi raditi barem dan ranije. Prvi dan se pripremaju sve komponente, sastavlja se i nakon toga zamrzava, a idući dan se vadi iz kalupa, glazira i odmrzava i tek tada je spremna za konzumiranje.
Definitvno se isplati uložiti malo više vremena jer je okus fantastičan, arome se nadopunjuju, a tu su i različite teksture.

Žele od višanja

150 g očišćenih višanja
10 g šećera (prilagoditi prema ukusu)
2 listića želatine

Želatinu namočiti u hladnoj vodi. Usitniti višnje, pomiješati sa šećerom i prokuhati nekoliko minuta. Maknuti s vatre i dodati ocijeđenu želatinu. Smjesu izlijati u kalup promjera 14 cm obloženog prozirnom folijom.  Kada se malo ohladi, staviti u zamrzivač da se smrzne.

Krema od pistacija

30 g paste od pistacija (kupljene ili je napravite kod kuće)
50 g grčkog jogurta
par kapi zelene boje za kolače
1 listić želatine
80 g slatkog vrhnja
1 žlica šećera

Želatinu namočiti u hladnoj vodi. Pomiješati pastu od pistacija, grčki jogurt i zelenu boju. Slatko vrhnje istući sa šećerom. Želatinu otopite u jako malo vode i dodajte u smjesu jogurta. Oprezno umiješajte tučeno slatko vrhnje. Ovako pripremljenu kremu izlijte preko ranije smrznutog želea iz prethodnog koraka i ponovno sve smrznite.

Biskvit od pistacija s hrskavim premazom

1 jaje (odvojiti žumanjak i bjelanjak)
20 g šećera
20 g brašna
1 čajna žličica mljevenih pistacija

Istucite snijeg od bjelanjka i šećera. Dodajte žumanjak. Lagano umiješajte brašno i mljevene pistacije. Biskvitno tijesto razmažite u obliku kruga na lim prekriven papirom za pečenje. Kratko pecite na 180 C 8-12 minuta (ovisi o debljini tijesta i pećnici).

35 g bijele čokolade
15 g kornfleksa
10 g narezanih pistacija

Rastopite bijelu čokoladu i pomiješajte sa kornfleksima i pistacijama. Tako pripremljenu smjesu premažite preko pečenog biskvita. Biskvit izrežite u pravilan krug promjera 14-15 cm.

Mus od vanilije

200 g mlijeka
110 g slatkog vrhnja
1 mahuna vanilije
5 žumanjaka
100 g šečera
5 listića želatine
220 g slatkog vrhnja

Mlijeko, slatko vrhnje (110 g) i vaniliju zagrijte do vrenja. Želatinu namočiti u hladnoj vodi. Pjenasto umutite žumanjke i šećer. U žumanjke ulijte vrelo mlijeko i vrhnje neprekidno miješajući. Izvadite ostatke mahune vanilije. Smjesu vratite u lonac i stavite na laganu vatru. Neprekidno miješati dok ne dosegne temperaturu od 85 C (nikako ne smije zavreti jer će jaja koagulirati).  Maknuti s vatre i dodati ocijeđenu želatinui pustiti da se ohladi na sobnu temperaturu. Istući slatko vrhnje (220 g) i lagano umiješati  u smjesu žumanjaka.

Glazura

3 listića želatine
75 g glukoznog sirupa
35 g vode
75 g šećera
50 g kondenziranog mlijeka
75 g bijele čokolade
nekoliko kapi boje za kolače

Namočiti želatinu u hladnoj vodi. Glukozni sirup, vodu i šećer zagrijati do vrenja. Maknuti s vatre i dodati kondenzirano mlijeko i bijelu čokoladu. Miješati dok se ne otopi i tada dodati ocijeđenu želatinu. Dodati boju za kolače. Glazuru je nakon pripreme poželjno procijediti kako bi se uklonili mjehurići zraka. Glazura se mora preljevati na smrznutu tortu, a temperatura same glazure mora biti niža od 40 C.

Sastavljanje torte

U silikonski kalup  npr Silikomart Eclipse na dno ulijati pola musa od vanilije. Na to staviti zamrznuti gel od višanja i kremu od pistacija. Na zamrznuti sloj staviti preostali mus od vanilije. Pri tom paziti da se rubovi torte popune do kraja kako ne bi ostale rupe i džepovi zraka u kalupu. Na vrh staviti biskvit tako da hrskavi dio bude okrenut prema musu. Tako sastavljenu tortu treba kompletno zamrznuti. Idući dan smrznutu tortu izvadite iz kalupa, još zamrznutu prelijte glazurom ohlađenom ispod 40 C (ako je toplija, neće se uhvatiti za tortu). Nakon glaziranja tortu je potrebno polako odmrznuti u hladnjaku prije posluživanja.

Recept je preuzet sa web stranice https://maluskoestlichkeiten.de/2017/06/30/vanilletorte-mit-kirsche-und-pistazie/

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s